Inspiratie ten top!
Levensduurverlenging betekent inzamelen, transporteren, controleren, sorteren, onderhouden, wassen, repareren en stockeren van kledingstukken.We lieten ons inspireren door de uitgekiende logistiek van één van onze partners, de centrale wasserij bij CWS Lokeren. Zij ontzorgen grote en kleine ondernemingen bij het voorzien van gepaste werkkleding voor hun medewerkers. Wat houdt zo’n service model in? Één keer per week wordt de bedrijfskledij opgehaald, gecontroleerd, gewassen, hersteld (indien nodig) en terug geleverd.Het versgewassen witgoed vloog ons rond de oren terwijl we innovatiemanager Julie onze vragen stelden over het smart tagging systeem.CWS werkt zowel met RFID als barcode. De RFID-chip zorgt voor een automatische sortering en de interne inventaris. Door de barcode kan men (de staat van) het kledingstuk en de klant identificeren, waardoor het facturatieproces vlot verloopt. Julie gaf ons nog mee dat use cases telkens centraal moeten staan bij het uitwerken van zulke projecten. Wat kan jij of je klant winnen of besparen met het gebruik van een digitale technologie?CWS zorgt ook voor haar eigen textielproductie in Europa en garandeert hierbij een minimum levensduur van 50 wasbeurten over 3 jaar. Maar meestal gaat de kledij nog een heel stuk langer mee.
Duurzame innovaties waar CWS aan werkt
  • Repair app: een applicatie waarin kledingdrager kunnen aangeven waar er herstellingen nodig zijn. CWS voerde in 2022 in heel Europa 5 miljoen herstellingen uit.
  • Internal product monitoring systeem: men kijkt kritisch naar de levensduur van elk product en probeert op deze manier de hoogste kwaliteiten over te houden en het gebruik van duurzame en gerecycleerde materialen te verhogen.
  • Sortering met beeldherkenning op kleur en vlekken binnen hun logistieke operaties om de best fit tussen het kledingstuk en wasproces te bekomen
De uitdagingen
  • End-of-life: wat gebeurt er met een kledingstuk na afschrijving, de kwalitatieve materialen die zij gebruiken bevorderen niet altijd de recycleerbaarheid. Ook recyclage oplossingen staan nog niet op punt.
  • Voetafdruk van het transport verminderen
  • Klanten willen zelden de meerprijs van duurzame materialen en servicing betalen.
Toepassing binnen het Living Lab
Binnen INFINITEX gaan we nu op zoek naar manieren hoe het onderhoudsproces van CWS kan ingezet worden in de levensduurverlenging van consumententextiel én hoe andere partners kunnen leren van hun processen.