Technologie

In dit labo testen we technologie op de bruikbaarheid en complementariteit met bestaande logistieke systemen. We brengen in kaart welke software nodig is voor een circulair businessmodel en we gaan binnen de experimenten zelf aan de slag met smart-tags.
filou tracks back

Filou x Quifactum

Filou en Friends staat voor kwaliteitsvolle kinderkleding. Waarom zijn jullie partner van infinitex?

"We hopen om met INFINITEX bij te kunnen dragen aan het creëren van een betere wereld voor onze doelgroep, kinderen."

 

Charlotte De Vooght, projectmanager

Wat gaan jullie precies doen?

“Het eerste experiment draait rond ons 'take-back systeem';

 

Een grote challenge voor Filou & Friends is om het take-back proces te optimaliseren. Consumenten brengen vandaag gedragen Filou & Friends kledij terug naar hun winkels, waarvoor ze een tegoed krijgen om nieuwe stuks aan een lagere prijs mee te kopen. Ze verkopen die tweedehandskledij dan opnieuw om de cirkel rond te maken. Op dit moment is dat redelijk kleinschalig en we willen dit opschalen naar meerdere stuks per week.

De grootste uitdaging is de datacaptatie en het hergebruiken van de data die we al in ons systeem hebben. Om alles makkelijker online en verwerkt te krijgen willen we samenwerken met Quifactum. Samen kijken we hoe we QR-codes in de kledingstukken gaan incorporeren. Zo hopen we om technologie te integreren in ons proces en alles optimaler te doen verlopen.

 

Het tweede experiment gaat over klantenervaring en het delen van informatie met de klant.

 

We gaan opnieuw werken met dezelfde QR-code die geïntegreerd wordt in een kledingstuk om informatie van het productpaspoort, wasinstructies, info voor repair en recycling te communiceren aan de consument.

We hopen dat de klanten die gaan scannen om conversaties te stimuleren met andere consumenten, winkelverkoopsters en eender wie het horen wil. We kunnen de tweede challenge een succes noemen als er interactie is met de QR-code en als de info op de QR-code ook gedeeld wordt met anderen.”

 

Wil je meer te weten komen over hoe dit experiment loopt? Ga dan zeker een kijkje nemen bij de nieuws rubriek van onze webpagina waarbij hun nieuwe capsule collectie onthuld wordt!  https://infinitex.be/nieuws/filou-friends-introduceert-het-digitaal-productpaspoort/

Digitaal Product Paspoort

E5

E5 mode is een Belgische fashionretailer die staat voor  ‘ageless style’, service op maat en kwaliteit.

"We geloven sterk in de kracht van samenwerking over de concurrentiegrenzen heen. De challenges waar we als sector voor komen te staan worden alsmaar groter. Daarom is het belangrijk de krachten te bundelen, daar zit net de sterkte van INFINITEX."

 

Liesbeth Bombeke, sustainability manager

Welk experiment ga je opzetten binnen Infinitex?

We willen kijken hoe we ons als lokale Belgische speler kunnen voorbereiden op de lawine van regelgeving die vanuit Europa op ons afkomt. En vooral hoe we de informatie die daar in gevraagd zal worden kan vertaald worden naar iets dat ook waarde toevoegt voor onze klanten. We zullen ons daarom focussen op de ontwikkeling van een digital product passport waarbij we gaan kijken naar de huidige data en systemen die we al hebben, maar vooral, welke interface onze klant zal nodig hebben om die informatie te gaan interpreteren.
Infin-id

CiLAB x Quifactum x  Undo

CiLAB staat voor de transitie naar circulaire economie. Het is een upcycling atelier binnen de reguliere en lokale economie.

"Het initiatief interesseerde ons geweldig omdat we buiten CiLAB ook bezig zijn met het digital product passport en de communicatie van gegevens binnen bedrijven. En dit past heel mooi binnen het verhaal van INFINITEX."

 

Jan Merckx, oprichter van CiLAB

Wat gaan jullie precies doen?

We gaan kijken naar het digital product passport en hoe zulke paspoorten met elkaar kunnen praten. Hiervoor moeten we bepalen welke taal de computers gaan spreken en hoe we daar oplossingen voor moeten maken.

Meer weten over de resultaten?

bekijk onze Infinitex output