Logistiek

In dit labo onderzoeken we het potentieel van logistieke dienstverleners om modemerken te ondersteunen in het opschalen van de circulaire businessmodellen.
logistics-as-a-service

Kringwinkel Antwerpen x HERW!N

Kringwinkel Antwerpen gaat voor zoveel mogelijk hergebruik van spullen, en biedt trajecten aan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Waarom zijn jullie partner bij Infinitex?

"Wat we interessant vinden aan Infinitex is dat we onze 30 jaar ervaring in 'reversed logistics' en circulaire economie - denk bijvoorbeeld aan reparatie of uitsorteren - kunnen aanbieden als diensten voor de circulaire economie." — Sam Elinck, projectmanager

Wat gaan jullie precies doen?

Sam Elinck (Kringwinkel Antwerpen) "We willen onderzoeken met dit project waar de nieuwe servicemodellen kunnen liggen. Hoe kunnen we onze services inzetten met nieuwe partners? Daarnaast willen we ons netwerk vergroten en met HERW!N kunnen we bekijken hoe we een accelerator kunnen vormen binnen de grotere sociale economie." Sven Antheunis (HERW!N) "We doen mee met Infinitex omdat we denken dat de sociale economie daarin een hele belangrijke rol kan spelen. Omdat we bepaalde leden hebben die unique selling points hebben, zoals de kringwinkel, die al jaren inzamelen en sorteren. Maar er zijn ook andere maatwerkbedrijven die reparaties uitvoeren op kledij en wasbedrijven: we hebben een breed aanbod om circulaire ondernemingen te ondersteunen." De challenge binnen het project is enerzijds het mappen van alle services die nodig zijn, zodat we de 'gaps' kunnen definiëren en naar oplossingen zoeken daarvoor. Anderzijds willen we een duidelijk beeld krijgen van de totale logistieke keten, en de kostprijs die we daaraan koppelen. Het experiment zal geslaagd zijn als we een aantal projecten kunnen opzetten met een verdienmodel, en als we kunnen identificeren welke partners nog nodig zijn om binnen de sociale economie onze impact te vergroten."
one-stop-shop

Okret

Okret is een 'onestopshop' voor modebedrijven om resale te introduceren binnen de bestaande waardeketen. Waarom nemen jullie deel aan Infinitex?

"We willen een aantal testen doen rond 'fashion resale' en 'takeback'-systemen, en doen ook onderzoek naar de interactie met consumenten binnen deze nieuwe businessmodellen." — Sara Kovic, founder

Welk experiment ga je opzetten binnen Infinitex?

Wat we concreet gaan doen is een paar re-sale platformen opzetten met de partnermerken. Dit kan gaan van 'white label' modemerken tot B2C accounts. Hiermee willen we testen welke het meest succesvol zijn qua verkeer, klanteninteractie, enzovoort.We gaan ook linken leggen met fysieke operaties. We willen merken ontzorgen door een 'onestopshop' te zijn. Dit wil niet zeggen dat we alle processen in huis gaan realiseren, wel dat we de drempel voor klanten zo laag mogelijk willen maken en naar de juiste partners op zoek gaan om hun doelen te realiseren. Wanneer is dit experiment geslaagd voor jou? Als we tussen de 200 en 500 stuks per seizoen kunnen inzamelen is dit al een succes. Zeker als we deze kunnen verwerken en loggen met de technologie die we vandaag hebben, zonder al te veel nieuwe ontwikkelingen.Ook kan het een succes genoemd worden als de pilootreeks succesvol afgerond is en dat iedereen die betrokken is bij het experiment nu duidelijke strategische stappen heeft om verder uit te werken.
WiseWash

Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk x Alternatief

Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk omvat twee woonzorgcentra, Tourmaline en Mandana, die zich richten op belevingsgerichte zorg en samenleven. Waarom zijn jullie partner?

“We nemen deel aan Infinitex omdat we de beleving van het beddengoed in kaart willen brengen voor onze bewoners. Daarnaast testen we het opzetten van een eigen wasserij met maatwerkbedrijf Alternatief." — Jos Aben, directeur ZOG

Wat gaan jullie precies onderzoeken?

We willen bekijken of we door het gebruik van andere stoffen en materialen, die ook duurzamer zijn, onze bewoners een betere nachtrust kunnen bezorgen. We willen weten of dit een verschil vormt tegenover het huidige industriële beddengoed. We willen ook een stukje maatschappelijk werk doen door mensen die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt te integreren in ons woonzorgcentrum en zo ook in de arbeidsmarkt. We gaan hen daarom betrekken in een project rond het wassen van beddengoed.

Meer weten over de resultaten?

bekijk onze infinitex output